Fundacja KIM
english version

Nadchodzące wydarzenia:

Spływ z Kazimierza Dolnego do Warszawy

Kolejna edycja "3xK" (w dwa dni 150 kilometrów z Kazimierza Dolnego do Warszawy) pozostała miłym wspomnieniem. Zmienność pogody i rzeki były fascynujące. Słońce konkurowało z chmurami , wiatrem i deszczem. Rozległe płycizny i łachy wabiły nieostrożnych kajakarzy. Ta różnorodność niezmiennie wywołuje w nas podziw dla Królowej Rzek.

Jak co roku, przy ognisku nastąpiło pasowanie do grupy kajakowej "KIM". Serdecznie powitaliśmy w naszym gronie: Monikę i Łukasza oraz Pączka.

Jeśli masz czas to znajdź różnicę między zdjęciami

Plakat wydarzenia
Budujmy ciepłe budy dla psów!

W miniony piątek mieliśmy przyjemność poprowadzić warsztat stolarski.

Wspólnie z pracownikami z firm CGI Polska i Moon Time zbudowaliśmy cztery budy dla psów z podwójnymi solidnymi ścianami, zdejmowanymi dachami i podłogami. Wszystkie powierzchnie, również podłogi i dachy zostały ocieplone czterocentymetrowymi płytami styropianowymi. W sobotę zawieźliśmy budy w standardzie „pokój delux” do schroniska w Nowym Dworze Mazowieckim.

Warto pomyśleć jak możemy wesprzeć podopiecznych schronisk przed nadchodzącą zimą.

Spacery ornitologiczne

Dziękujemy uczestnikom naszych dwóch weekendowych spacerów ornitologicznych z okazji EDP za wspólne liczenie ptaków. W Parku Młocińskim i na Golędzinowie udało nam się oznaczyć po 30 gatunków.

2 października okazał się również być szczęśliwy dla pewnej wychudzonej kaczki z uszkodzonym skrzydłem. Śmierć już zaglądała jej w oczy, gdy została złapana przez naszą koleżankę ornitolożkę Fatimę Hayatli. Zaniesiona do Ptasiego Azylu przez ochotnika Bartka, została odrobaczona i nakarmiona. Jak odzyska trochę ciałka, zostanie wypuszczona na zamknięty staw, gdzie w warunkach sanatoryjnych doczeka swoich dni. Trzymamy kciuki za kaczorka.