Fundacja KIM
english version

Kanu

Logo fundacji

Kanu, canoe, kanadyjka – łódka, która wpisana jest w historię Indian Ameryki Północnej i eksploracji tych terenów przez Francuzów i Anglików. Łódka, którą można pływać solo lub z rodziną po małych i dużych rzekach. Łódka, którą można wybrać się na jedno lub wielodniową traperską wyprawę. Łódka, która daje możliwość zabrania całego dobytku kanuisty razem z psem i jego budą. Łódka, która prowadzona przez doświadczonego wioślarza może płynąć po wodzie z gracją tancerki. Łódka, której możliwości odkrywa się w miarę zdobywania doświadczeń w kolejnych wyprawach.

Wszystko to sprawiło, że od lat staramy się zachęcić miłośników rzecznych eksploracji do pływania kanu. Organizujemy:

• Mazurskie Warsztaty Kanu, które realizujemy przy wsparciu uznanych na świecie instruktorów kanuingu.
  • Kilkudniowe szkoleniowe i eksploracyjne spływy, w którym doświadczamy piękna rzeki i magii przeniesienia w czasie, aby poczuć się jak bohaterowie książki Jeana Raspaila „Na królewskim szlaku”.
  • Zimowe spływy po Wiśle dla osób doświadczonych i odpowiednio wyekwipowanych. Podczas nich mieszkamy w tipi, gotujemy na ogniu i doświadczamy pełnego kontaktu z przyrodą.
  • Dla osób zafascynowanych pływaniem kanu, a nie posiadających własnych łódek, warsztaty w naszej szkutni. Wspólnie budujemy kanu korzystając z różnych modeli, materiałów i technik budowy.